Scroll to Top

Apartment 901 by Kayzad Shroff: A High End Residential Project

By admin / Published on Wednesday, 27 Feb 2019 19:14 PM / No Comments / 113 views

Apartment 901 by Kayzad Shroff: A High End Residential Project

The client brief was simple, to convert a 5 bedroom apartment into a lavish 3 bedroom apartment, with clean minimal lines was requested with muted palatte in addition to the conversion of an open terrace into an intimate den. This 3,500 sq ft project was completed in the year August 2016 when started in December 2014. The Design Features were as follows:

Apartment 901 by Kayzad Shroff: A High End Residential Project
Apartment 901 by Kayzad Shroff: A High End Residential Project

The layout inserts was an object – a ‘black box’, at the very entrance. An object that in addition to holding program, such as the bar, the puja room and the server, more importantly frames the entrance to the home. A hand blown glass sculpture hovering above a gurgling water body held within the black box, greets the visitor to the home, directing him into the formal living area. While accommodating to the clients request of an enclosed den, we attempted to retain the atmosphere of being in the outdoors through elements such as wooden decking, plants in the form of a green wall and windows that open up completely, blurring the insides with the outdoors. Taking advantage of the existing minimal floor heights of 9 feet, through the creative usage of playing with multiple ceiling heights, it  accommodated for a concealed ac system, ensuring a luxury apartment look.

Materials:

in this project experimental usage of materials and textures is evident throughout the house, and an aspect in which the credit goes duly to the client. Within each room, there is a material, texture or colour  was the result of an in-depth research and development between us, the client and the fabricator. In the den, an indoor green wall was made in addition to the water body. For the living room, we collaborated with an artist from Mumbai to create lead panels – panels which at a textural level, gave the impression of a casted or a crumpled metal – and utilized these panels to create a concealed bar. For a bedroom, the architects worked with artisans from Rajasthan to fabricate fluted marble tiles, which then formed the backdrop to the bed. Another bedroom saw the utilization of chevron pattern wood veneered wall paper for the TV console. The bath as well was an area for innovation. A mirrored semi-transparent screen, in collaboration with a local artist, allowed for the privacy while at the same time filtered some natural light into the entire room.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *