Scroll to Top

Art Guild House by Rakhi Makwana

By admin / Published on Thursday, 30 May 2019 19:15 PM / No Comments / 246 views

Art Guild House by Rakhi Makwana

The effect of Art in a workspace environment is not usually given much importance. In recent years, several kinds of research have emerged which highlight the impact art has on the social fabric of a work environment, be it a three-dimensional sculptural installation in the lobby of a building or 2-D imagery on the walls of office space. With Art Guild house we had a truly visionary and involved client. When our clients informed us that they wanted to create a destination where Art meets Business, we were ecstatic. These heartfelt words from the renowned painter, Fornasetti, sum up our reaction perfectly. It was an invitation to the imagination, to think, to escape from those things around us that are too mechanized and inhuman. they were tickets to travel through the realm of imagination.’

Art Guild House by Rakhi Makwana
Art Guild House by Rakhi Makwana

It was truly an invitation to our imagination. An opportunity to forgo creating a predictable commercial building interior and exercise our creativity to make something unique. The design response to the brief is not just visual, its tactile. The design incorporates various stones, tiles, wood, stucco paint, composite marbles, green textures and carefully interjected installations.

Lobby 1
The Building has two lobbies. Both of them have been given a different look and feel, to create their own identity. The design is bold and aims to create a powerful emotional recollection of the space, both by visitors and the staff, who work there. Lobby 1 is the first lobby one encounters on the journey through the building. As deliberately intended, one first goes through the gallery, then the Reception is on the left and café on the right side, before one approaches the first wing of the building. As one reaches the reception, one gets a clear view of the globe sculpture around the bridge. It is resting on the base located on Lower Ground Floor and immediately provides a link to the Lower Ground Floor as well.

Lobby 1 space is a neutral enclosure adorned by an imposing ceiling, which is an installation made of black acrylic stripes. The ceiling flows smoothly between the double height and single height area of the lobby, consisting of organically arranged tapering stripes that travel upwards to the double height space. All the columns have been given a deformed, multi-faceted effect, painted beautifully with Patina paint. The Reception table also takes form from the column design language, it is, however, is with marble. The entire lobby has marble flooring and exudes richness.

Lobby 2
Lobby 2 is right in the centre of the building. It faces the drop-off point from the external driveway and is also connected to the Atrium 1 and Atrium 2. There is a column right in the centre of the lobby space, which is tactfully cladded in the golden mirror, forming an abstract tree sculpture, which is a striking feature. The wall opposite to the entrance is gently caved into the single height space. A stepped partition has been created to give dramatic form to the area. It is inclined in section and takes a meandering path, creating caved areas for the reception and lounge. The wall, travelling to the ceiling is finished with stucco paint. The paint gives a nice texture and warmth to space. Striking a textural contrast to this, the side walls are cladded with yellow-tinted back painted glass. The metal inserts create a unique pattern on the glass and also impart richness. The Café, along the entrance wall, has a different look than Lobby 1. It is more within lobby double height space, with plush seating.

The Atriums and Lower Ground Floor
The building has two atriums which are connected on the Lower Ground Floor to make a continuous space. The Atrium is filled with natural light and the Lower Ground Floor is developed as an urban landscaped courtyard. We wanted the visitors to relax and immerse themselves into a space crafted with bespoke planters with seating, Gazeboz housing meeting and lounge areas. These elements make the Lower Ground Space a lively, memorable and pleasing to the senses. Designer and Author Robert L. Peters once said that

“Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.”Truer words have never been spoken. Design truly matters a lot. Keeping this in mind, we do our best to incorporate unique elements in our designs. The void edge of the atrium is bringing in an ever-changing scene. With a width of about 6m, the Atrium Space is narrow and to avoid the monotony of a straight line, the Atrium railing has a unique design, where the base in the wood finish is constantly changing, allowing maximum area in glass to maintain the wider look of the corridor. One of the most striking features of the Atrium 1 is the Globe Sculpture. This is strategically placed to inspire feelings of intrigue, surprise and awe, when you encounter it, as you reach a little further from the reception. The beauty of the Atrium Space lies in the attention given to little details. The Atrium Space looks well composed, when one looks down, right from the top floor. It speaks of perfectly juxtaposed pieces of design. The polygonal flooring of the Atrium is inspired by the flooring of the Elevator Lobby. It’s wonderful how different elements look so different visually even though they carry the same line fabric.

Elevator Lobbies
The Elevator Lobbies are nice large areas, having open staircases, which further add to the feeling of expansiveness. The lobby is crafted with a strong flooring base made with abstract polygonal patterns in black and white. Black and white duo always adds sophistication, style and timelessness to any space. The rest of the walls are neutrally white, which together with the open staircase really make space look larger. The Open Staircase has a unique railing, its sculpture travels right from the basement to the last floor, it is inspired by the flooring of the elevator lobby. The unique part about the building is that it has many similar elements, but looks very different from each other. We love to play around with lines in all our design compositions.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *