Scroll to Top

Bhoomi a Sun-Centric Residential Project by Sanjay Jain

By admin / Published on Thursday, 05 Sep 2019 12:24 PM / Comments Off on Bhoomi a Sun-Centric Residential Project by Sanjay Jain / 80 views

Bhoomi a Sun-Centric Residential Project by Sanjay Jain

Bhoomi is a home that is self-sustaining in all ways. It produces 80% of its own gas, vegetables and reuses its own wastewater. This eco-friendly home is a later addition to an existing residence, which was a loadbearing structure with conventional building materials such as plastered walls with burnt bricks, painted door & window, mosaic flooring and R.C.C slabs. The client being a passionate nature-lover had an inclination for eco-friendly and sustainable living, which led us to earth architecture. The terrace of the existing house was to be replaced by spaces as per new requirements also considering a future extension for the client’s brother.

Vastu Shastra played a key role in deriving the spaces of the first floor during its design process. The extents of the upper level go beyond that of the ground floor to get more floor area thus resulting in a combination of two different construction techniques: Load Bearing & Framed structure.

Design Features
The architect ensured maximum use of natural resources like the Earth, Sun, Air and Water for the Construction of the house. It is a composite structure where thicker compressed stabilized earth blocks (CSEB) were used for load-bearing walls on the southern and western side of the house which also help to cuts down the heat. This three-bedroom house with high ceiling, tall doors, and strategically placed windows with wooden louvres ensure cross ventilation and adequate daylight. The punctures in the courtyard roof allow hot air to move out constantly due to stack effect keeping the spaces thermally comfortable.

The layered rammed earth compound wall and the raw pinewood gate adorn the frontage transitioning from the road. The combination of unfinished sadarhalli stone steps and exposed concrete folded plate staircase along with a Lilly pond welcomes one at the entrance leading to the upper floor.

The Jaisalmer stone flooring with decorative inlay and the bright yellow main door opens to the open, well-lit & ventilated living area, the sky lit central courtyard and the bright colourful kitchen further. The courtyard is adorned with athangudi tiles and the load-bearing reclaimed timber columns. The bedrooms are finished with polished Kota stone with hints of yellow Jaisalmer stone.

Usage of Filler Slabs with terracotta tiles, pots as filler material replaces unnecessary concrete in tension zone, maintains the thermal comfort inside, reduces total embodied energy and enhances aesthetics as well.

ECO-FRIENDLY MEASURES (Use, Reuse and Recycle of Natural Resources).

It is equipped with a Bio-Gas Plant to produce natural cooking gas and Natural Waste Water Treatment Plant.

No waste is given out to BBMP, be it the wastewater or the wet waste from the kitchen. The collected kitchen waste is rooted through a Bio-gas plant at the terrace level, which generates cooking gas, effectively replaces LPG at-least by 80% of it.

The Soil Bio-filtration plant purifies the wastewater from shower, kitchen, utility and washing. It is a natural system where the filter medium and the roots of a plant which purifies the water and later used for flushing and gardening.

It also accommodates an organic terrace garden where they grow at least ten vegetables and species of flowers at any given time.

d) List of materials and technologies used for the project.

Walls: Exposed CSEB masonry
Structure: Composite
Slabs: filler slabs with terracotta fillers
Flooring: Jaisalmer stone, Kota and Athangudi tiles
Staircase: Sadarhalli cantilever and RCC folded plate
Courtyard Columns: reclaimed timber and stone
Door and windows: Honne & Teak Wood

Tropic Responses was established in 2011, Bangalore, India. Sanjay Jain. M has been heading the firm since 2015 and his team is working on a mix of Architectural, Interior & Furniture Design projects. The firm was co-founded by Shwetha Bhat & Sanjay Jain. M. ‘Tropic’ instantaneously relates to ‘Sun’. The Sun being the source of life influences the living environment and dictates design. It could be designed to provide for comfortable heating in the winter, cooling in the summer, daylight all year along, architecture is overwhelming ‘Sun-centric’. The Sun dominates as the primary parameter for design consideration along with the other elements like Humanities, Science, Art and Technology. A ‘well-thought response’ to all primary elements is what ‘TROPIC RESPONSES’ is all about.

Project Fact File.
• Project name: Bhoomi
• Type: Residential
• Client: Pradeep MK
• Built Area: 1,950 sft.
• Status: Completed in 2016
• Lead Architect: Sanjay Jain. M
• Team: Mansi Musaddi, Surabhi, Ashwin, Naren Inow, Juhi Banerjee and Aishwarya
• Structural Consultant: Mrinmayee
• Civil Contractor: Ravi Kumar
• Interior Contractor: Rajesh
• Photo credits: Naren Inow and M. K. Pradeep

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com