Scroll to Top

Bohemian Co-Working Space: Zoomstart India

By admin / Published on Tuesday, 23 Apr 2019 18:39 PM / No Comments / 96 views

Bohemian Co-Working Space: Zoomstart India

Zoomstart India is a co-working space for start-ups and emerging entrepreneurs in Navi Mumbai, India located at scenic Parsik hills at CBD Belapur, Navi Mumbai surrounded by dense vegetation and picturesque sea view.  An old vacant 4,000sq ft bungalow was transformed into a vivacious workspace. It has a tight budget constraint that compelled the architect to conceptualise a Bohemian theme infusing some Indian design elements.

Bohemian Co-Working Space: Zoomstart India
Bohemian Co-Working Space: Zoomstart India

The Bohemian theme permits usage of bright colours in various design elements artistically. Here, all transitional spaces are enhanced with wall Graffiti. Entrance passageway has a long compound wall reflecting the vision of the company. Similarly, the centrally located stairway was accentuated with various wall arts, as it is an important space connecting to different areas on each floor.

The Indian touch was added by using art forms of Shiva, Buddha, Rangoli (an Indian art form used on auspicious occasions) in Graffiti.  Some workspaces designed for low seating with floor cushions. The Zoomstart is a unique space offering a soothing and vibrant aura to work. It also provides vivid performance areas creating an appropriate environment for artists & art lovers. This is an eco-friendly and sustainable space with optimum space utilisation and use of green and organic material holds it as eco- friendly work.

Architect followed the different aspects while executing this project as below

  • Space optimisation
  • Use of energy efficient material
  • Reduced waste by using recycled and reclaimed material
  • Energy efficient lighting

Space Optimisation 

The 4,000-sqft bungalow is converted into a co-working space by maximum efficient use of space. Each area of this bungalow is utilised without wasting a single square inch of space. For example, the front garden is allocated to waiting for the area-adjoining auditorium. The backyard is converted into an open-air theatre where performances will happen. The machine room/transformer room at the backyard is a mini green room for an artist to change over. The transformer is intact in this room at one corner.

Kitchen has become a staff room with brick wallpaper on tiles. Double heighted room at second floor is divided into two levels to create an attic as an informal space for people to unwind. There were three big toilets out of which two are converted into women and gent’s toilet, the one extra toilet is turned into a library where the bathtub is covered with a plank of wooden door recovered from the same premises with removable cushions on the top. The tiles are covered with Bohemian themed wallpaper to avoid breaking of tiles.

The terrace is converted into a Cafeteria with a pantry and informal space for book lovers. The top most overhead tank is not spared too. There is a small space created for four people to sit and work. This space named ‘Akasha’ gives a breathtaking view and all that what a nature lover wants.  Mid landing, spaces acting as a transitional space at Stairway are informal seating areas at each floor with occasional bookracks stacked up with books. Multipurpose room on the ground floor was designed as a multiple function area. It had sliding folding partitions that divide a big room into two conference rooms. This big space can also be utilised as a workspace accommodating 32 people. Furniture used for seating in an auditorium converted into tables. The stage was made up of small benches those were used for seating while using the space as conference or workspace.

Design Evolution

The terrace is converted into a Cafeteria with a pantry and informal space for book lovers. The topmost overhead tank is not spared too. There is a small space created for 4 people to sit and work. This space named ‘Akasha’ gives a breathtaking view and all that what a nature lover wants. Mid landing, spaces acting as a transitional space at Stairway are informal seating areas at each floor with occasional bookracks stacked up with books. Multipurpose room on the ground floor was designed as a multiple function area. It had sliding folding partitions that divide a big room into two conference rooms. This big space can also be utilized as a workspace accommodating 32 people. Furniture used for seating in an auditorium converted into tables. The stage was made up of small benches those were used for seating while using the space as conference or workspace.

Old salvaged doors were used as a visual barrier on the compound wall. These doors were simply cleaned and polished in a transparent colour. They were styled with designs of kites as places. Same doors were used to make an entrance gate to the performance area.

The staircase was treated as an atrium to this space. Every riser of the step had a book label stuck onto it. These were 55 assorted books printed on a vinyl paper. CMD’s cabin was styled in a traditional Indian way. Worktable again was an old table from the flea market. It had a huge and ugly top that was replaced by an old door obtained from the premises. This door was covered with the remains of wallpaper used for the same room. This wallpaper was painted in a design to make it look different.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *