Scroll to Top

Damien Hirst’s Iridescent Turquoise Bricks Soho

By admin / Published on Tuesday, 30 Oct 2018 18:00 PM / No Comments / 67 views

Damien Hirst’s Iridescent Turquoise Bricks Soho

London-based Stiff + Trevillion designed the building as a flexible, creative workspace, aimed to create a memorable and characterful building befitting the location, on the Beak Street, London. Iridescent blue bricks and an art-deco-style cornice form the exterior of Damien Hirst’s new headquarters in London’s Soho, designed by architecture studio Stiff + Trevillion. The 2,570-sq mt building, which comprises five storeys and a basement, act as the artist’s main studio and art complex, as well as housing a branch of Japanese restaurant Sticks n Sushi. Stiff + Trevillion chose glazed bricks in hues of sea blue and green for the building’s facade. The architects completed the look with an art deco-style cornice, plus aluminum friezes and window surrounds – designed by artist Lee Simmons – to give the illusion of deep relief and texture.

Damien Hirst's Iridescent Turquoise Bricks Soho
Damien Hirst’s Iridescent Turquoise Bricks Soho

At the base of the building, the bricks are a deep blue shade, while the main body boasts a lighter, sea green hue. The intention was to ground the structure and prevent it from appearing as one solid block, and to highlight the process of hand dipping each glazed brick. The architects wanted these details to offer visual stimulation as well as to reflect the artistic context of Soho, known for its eclectic mix of shops, clubs and jazz bars. The building was designed in a manner where it contributes to the vibrancy and creative appeal of Soho while being sensitive to the surrounding brick architecture. The level of craftsmanship and detail in the facade, combined with the distinctive colour of the brickwork, has resulted in a unique building that we hope will be an inspiring workplace for Damien Hirst and his team. The project was planned in November 2015 and was completed in July 2018. The flexible, open-plan interiors are accompanied by floor-to-ceiling windows on all levels, along with polished concrete Italianate pillars. The building is scheduled for completion in early 2019.

One of his requests is for voluminous double height space, so a large segment of the second floor is already been removed to create a cathedral-like interior with 10-meter-high ceiling – ideal for producing and highlighting Hirst’s large-scale artworks. The remaining portion of the second floor now functions like a mezzanine, so can also double up as a gallery space and breakout area for creative work and client entertaining. Various letterbox openings are cut into each floor slab that sits directly over the service corridor at the back of the building to ensure large-scale artworks can be easily moved through space and displayed.

Information Source: Dezeen

For more information on construction, real estate, and infrastructure news visit www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *