Scroll to Top

Devnanda a Residential Apartment by Architect Tushar Kothawade

By admin / Published on Monday, 29 Jul 2019 18:26 PM / Comments Off on Devnanda a Residential Apartment by Architect Tushar Kothawade / 127 views

Devnanda a Residential Apartment by Architect Tushar Kothawade and Designer Chiranjivi Lunkad

Devnanda is one such residential projects where the architects were very well acquainted with their clients because they had the experience of working with many of their multiple projects. The architects were involved with this projects right from site selection until the final handover. After seeing some sites, this particular site was finalised for the 4,200 sq ft plot set amidst a residential neighbourhood surrounded by low-rise buildings on three sides and abutted a narrow street on one side. The large gulmohar tree just outside the plot was a striking feature, which kept on drawing their attention.

Devnanda a Residential Apartment by Architect Tushar Kothawade
Devnanda a Residential Apartment by Architect Tushar Kothawade

The client’s brief was to have a P+3 mixed use building, with his office on two floors and his residence on one floor. With a floor plate of 1700 sq. ft, we were ultimately designing an apartment for them and that is where the challenge lied. The parents have stayed in ground floor houses all their life and now this was going to be their first experience of staying in an apartment like setup. Moreover, for a family of four, their space requirements was sorted. The brief revolved around having a house that will not give them a feeling of staying in a compact 3BHK apartment.

Design Development:
Considering the space at the disposal and understanding the client’s outlook, the initial ideas revolved around creating a space that will break away from the typical framework of an urban apartment. It started by segregating the private and common areas of the house. The room placements was governed by the services grid of the entire building keeping in mind the client’s lifestyle, the architects decided to optimise the bedroom spaces and increase the common areas. A light court was introduced to help us move away from the constraints of tight space. The patterned flooring and a traditional tulsi vrindavan was intended to make this space appear and function more like a courtyard. The drama played by shadows cast by the pergola keeps changing the space dynamics throughout the day.

As the architects were also designing the entire building, they had an opportunity to modify volumes at this level. So making the most of this advantage, certain volumetric transformations in the living-kitchen space were made. A series of Ferro-cement vaults with an increased room height, now defined the spatial experience. To retain the visual continuity of this vaulted room, the divider between living and kitchen was kept low with the intention of having a free flowing connection, both visual and spatial. With buildings just 20’ away on three sides, only the eastern façade gave us a chance to open out. The entire 27’ width of this apartment was opened up to a wonderful view of a large gulmohar tree just outside the plot.

Material Palette:
With an intention to enhance the sensorial experience of the users, the design deliberations focused around conceiving spaces highlighted with subtle textures. Exposed brickwork, Kota floor, Cement tiles, Kavdi work, wooden furniture and concrete finish walls together defined an earthy palette. Restrained use of colours and splashes of greenery formed the basis of the overall design vocabulary.

Detailing:
The overall design language and material palette had to be justified with proper detailing. Lot of efforts were put into designing functional and aesthetic elements. Patterns in exposed brickwork, flooring, screens and customised furniture involved immense amount of detailing, which in turn helped them define a strong sense of aesthetics weaving the entire house together.

Integration of Art:
Designs for this house revolved around works involving large amount of hand skills. It is because of these skilled craftsmen of our times we could deliver all that was conceived and imagined. Customization in textiles was done from weavers and manufacturers. Use of traditional ‘Gondh Art’ had been an integral part of the design process. Strategic use of this art form helped us create interesting aesthetics across the house.

User-Centric Approach:
While we kept deliberating on various aspects of design and aesthetics, we were very conscious about the end user. We intended to make this space a ‘HOME’ for its users, than merely a well-designed ‘HOUSE’ for our clients. We intended to fuse our designs with their lifestyle. The spaces and furniture were customized keeping in focus every single person of the family.

Fact File: Project Name: Devnanda
Typology: 3BHK Residential Apartment
Location: Pune, Maharashtra
Carpet Area: 1700 sq.ft.
Photo Credits: PHX India & Atul Kanetkar

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com