Scroll to Top

Indrakunj a Contemporary Bungalow at Magarpatta

By admin / Published on Wednesday, 04 Sep 2019 16:44 PM / Comments Off on Indrakunj a Contemporary Bungalow at Magarpatta / 45 views

Indrakunj a Contemporary Bungalow at Magarpatta

The concept is based on a form rising from the shape of the plot, pulling it together right from the entire ground floor along with its side margins looking like one space. Its opening is it rises from the ground and converging again to create a self-sufficient feel justifying the shape of the plot and the buildings that surround it.

Indrakunj a Contemporary Bungalow at Magarpatta
Indrakunj a Contemporary Bungalow at Magarpatta

Innovations:
A basic triangular geometric shape innovatively used from exterior detailing following into the interior detailing in subtle hints. A glass floor at one edge of the master bedroom merging into the landscape provides a dramatic floating bed effect. This edge is further enhanced by a veneer cube-like detailing in one corner / contrasted with marble detailing. A contemporary screen detail in marble and angular veneer blocks blends the upper and lower spaces together creating a kaleidoscopic light and shadow effect.

Interesting Construction Technologies:
Angular sloping roofs have been achieved using folded slab technique. An RCC gutter has been provided at slab and beam junction to drain the water.  The pergola at terrace level has been made thin and sleek with smaller sections filled with concrete to support the slab.

 

A hanger column from the terrace slab holds the folded plate staircase and the first floor cantilevered slab. All columns and beams at the upper level are angular along the slope of the slab. The connecting nib in the front elevation is made extremely sleek with the help of ferrocrete. Part of the master bedroom, as well as the entrance, has glass floor to merge the boundary of the inside from outside bringing water body inside the structure achieved with the help of column-free edge detail.

Green Practices:
– Entrance water bodies and top skylight to provide passive cooling with marble flooring creating a further cooling effect. Sloping roof utilisation for rainwater harvesting and solar water heating. Solar panels are used in the building for water heating.

Sensorial and Spatial Experiences:-The scale of the entrance combined with the skylight, water body and angular double-height mirror detail is the most impactful sensory experience of this bungalow. – The family room with its double-height ceiling detailed in the stretched fabric gives an illusion of open to the sky effect during day and night complimenting the experience for entertaining the family members and guests.

Project Details: SIZE IN SQ.FT (Carpet): 7500 sq. ft.
Location: Pune
Completion of Project: December 2018

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com