Scroll to Top

Inspired by Nature Project Globant Pune by Ar Alhad Gore

By admin / Published on Wednesday, 15 May 2019 15:17 PM / No Comments / 68 views

Inspired by Nature Project Globant Pune by Ar Alhad Gore

The 75,000 sq ft carpet area office was inspired by nature since the organisation worked in a very collaborative way, the theme was then woven with elements, which support co-working. The design style adapted was modern yet with a theme of nature interwoven. So right from the moss in the reception, to the “ walk in the woods “ towards the cafeteria or the “ learning tree “ collaborative space to the acrylic birds in the ceiling to the grass floor in café, every space has a touch of this theme.

Inspired by Nature Project Globant Pune by Ar Alhad Gore
Inspired by Nature Project Globant Pune by Ar Alhad Gore

The office spread across two floors with almost 40,000 sqft of carpet area on each level. With 1200 no of 120-degree workstations, it can become a maze to move around and find your path. Hence, we divided the entire office into 4 quadrants, each of which has a steel pipe running on the periphery, as a path guide. Further, these four main passages were directly leading to the fire exit door, thereby taking care of the health and safety concern of the employees. Each quadrant has its own open collaborative spaces, meeting rooms and phone booths. In addition, each collaborative space is different in nature. Each meeting room is in different shape and configuration. So while there is a meeting room which is tunnel-shaped with fully upholstered inside, the other one can be a mere “ BOX “ with bar counter and bar stools. Somewhere else, it can be a bean-shaped room with soft seating inside.

The story really starts from the reception, which is circular in shape and more like a lounge. With no conventional reception table, wood and natural moss panelling and a backlight ceiling, this area act as a prelude to the inside experience for a visitor. Also unlike a conventional logo, here the letters “ Globant “ are formed with a LED strip which resembles a neon light in handwritten format. That itself is a statement for the way the organisation portrays its culture.HR area, which was to be the most attractive area is placed in the centre of the floor plate, so that an employee coming for an interview, gets to see the entire office from inside this space.

A need for a lot of writable areas is fulfilled with columns cladded with a writable film. Also, the “ BOX “ meeting room’s outer surface also acts as a writable area due to the application of back painted glass there. The café is a melting pot for various styles of seating. So typical table and café chair seating are also supported with wooden bench seating in one corner, seating on the grass ( artificial ) in the other corner and restaurant type sofa seats as well. Recreation space next to the cafeteria is conceived as a metal container space and give it a rusty feel.

Some of the few innovative concepts used in the interiors are :

“ NO CEILING “ concept is not new to us now. However what we added to it was a pipe rail along with four quadrants of the office central passage, which becomes design feature, a path guiding tool and also a great tool to change characteristics of the space. One can hang swings, acoustical panels, bus handles, whiteboards, space dividers and use it in various ways by which users can create and de-construct spaces themselves.

A few collaborative areas in the office are in the form of a “ learning tree “. So you sit under a tree formed with FRP mould, acoustical panels and light fittings, in a very informal way and exchange your ideas. Also to give it a surprise element are acrylic origami birds hanging from the ceiling, on their way back to their shelter on the tree. Since café and recreation are a break out space from your routine work, the passage leading to café is created as a walk in the woods. With MS sculptural trees, a carpet that resembles fall pattern on the floor and acrylic birds in the ceiling, this area is one of the most interesting areas in the office.

The client had a very large requirement for phone booths. After a detailed discussion, we realised that the need for one or two-seater rooms for phone calls is more in number. Hence we designed single and two seater phone booths across the facility. Designing the phone booth was a product design challenge in itself. It had to be soundproof, had to have an adequate arrangement for seating, working on a laptop, power and light point. Also had to cater to the ventilation requirement of the small box yet not allow sound to transfer both ways.

Since the client has a very large number of a young workforce, they needed the HR and interview area to be the central attraction / focal point on the floor. The area needed to have ambience in such a way that it becomes a major driving force behind successful recruitment and retainership for the organisation. Stretch ceiling fabric with sky theme, carpet with cobbled stone pathway effect and bright coloured workstation fabric in this area, make it a centre of attraction for the entire floor. Also, interview room furniture in every room is different here, portraying the culture of the organisation. So somewhere it’s a bar stool with a bar table, at other location it’s a lounge seating with a coffee table in front.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *