Scroll to Top

Kh Patil Institute Of Naturopathy And Yogic Science by Kembhavi Architecture

By admin / Published on Wednesday, 27 Feb 2019 19:41 PM / No Comments / 237 views

Kh Patil Institute Of Naturopathy And Yogic Science by Kembhavi Architecture

The KH Patil institute of naturopathy and yogic science is a cost effective and eco-sensitive structure. The plan is an inspiration drawn from village architecture wherein different stones are inter layered in a playful composition. The corners and junctions are a fusion of brick pillars and parapets which are designed in accordance to form the traditional shape called the ‘kumbi’.

Kh Patil Institute Of Naturopathy And Yogic Science by Kembhavi Architecture
Kh Patil Institute Of Naturopathy And Yogic Science by Kembhavi Architecture

The rugged stone walls capped by the traditional ‘kumbi’, is a sight that triggers in one the feeling of being in space that fits perfectly into its context. It could have been defined as an impersonal space, but the treatment centre along with the four cottages which are ready, draw in the visitors with a welcoming tone. In order to create a visual delight, three types of stones- gray chinchli, brown nagavi and red arbabi have been incorporated in the walls, composed diagonally, vertically and horizontally. Repetitions of the vault motifs are visible here and the pathways spring to life with the willfulness of nature itself. The cottages have the feel of the homes in rural Karnataka.

The pleasing colours on the building saw its origin from extracts of organic powders and the stone walls inter layered by brick to cut out the heat and keep the interiors cool.

CONCEPT AND MATERIALS 

 H.K. Patil and D.R. Patil well know philanthropist in North Karnataka wanted to make provisions for the most ancient curative facilities to the people of the region at highly affordable rates. The brief was to design a cost effective, eco-sensitive, people friendly building using  vernacular technologies. The site plan was developed along the lines of an embryo shaped helical. The four cottages have a welcoming appeal with three types of stones.  One can clearly observe the different ways in which monotony has been broken by the use of these stones. The vault motif is repeated here. The local artisans have made good use of organic colors to bring life to the structure. Strategically placed courtyards and lightwells to increase the amount of light and breeze.

Courtyards and lightwells are strategically placed enabling a high quotient of light and breeze. No usage of soaps means the effluent waste is at a bare minimum and conventional taps are replaced by manual fixtures to save water. Water in septic tanks are naturally filtered by running them through leech pits, thereby rendering them useful for gardening or flushing purposes. The use of old building techniques and respect for local idioms, is very pleasing to the eye. All this lays a solid foundation to the fact that character can be acquired to the landscape so long as architects can adapt the past to the present with   creativity in order to imbibe architecture with sensitivity.

Materials:  Chichli and brown nagavi stone, wire cut brick and filler slabs. The bare walls have been painted with murals by the local villagers.

GREEN PHILOSOPHY

In this building, there is a 45% reduction in the use of cement and steel. In the arid region of North Karnataka where temperatures soar to 42 degrees, the internal temperature is cooler by more than 7-8%. The large biomass consisting of external composite walls of stone and brick have been used to mitigate solar gain through the walls. Central courtyards and open to sky walls are punctured at the right places to channelize wind movement and for adding humidity, thereby moistening the hot and dehydrating air.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *