Scroll to Top

Redevelopment of Lonavala Railway Station by Amrita Parakh

By admin / Published on Friday, 30 Aug 2019 13:14 PM / Comments Off on Redevelopment of Lonavala Railway Station by Amrita Parakh / 150 views

Redevelopment of Lonavala Railway Station by Amrita Parakh

Lonavala is a town and a hill station Municipal Council in Pune district in the Indian State of Maharashtra, moderate with heavy rainfall climate with the population around 60000. Where most of the population use railways as main transport to connect with educational and financial hubs like Pune and Mumbai as well as for small businesses to connect in nearby towns.

Redevelopment of Lonavala Railway Station by Amrita Parakh
Redevelopment of Lonavala Railway Station by Amrita Parakh

The redevelopment of the station included the replacement of old CSMT end FOB (Foot Over Bridge), improvement of booking office at the market side, improvement of circulating area as well as the parking area. In addition, a cover is provided over platform number 2 out of 3 at both ends along with resurfacing of the platform. The waiting hall, SM Office and electrical and S&T types of equipment have been upgraded and provision of waste management at the station has been proposed as well.

Sustainability: To minimize the resources used the architect has retained its original strong RCC structure and giving additional supports as needed which reduced the wastage of resources and reuse of original structure keeping the environment in mind. Where rotten metal frames of original structure because of the heavy precipitation and average humidity above 75 % taken out and replaced with new heavy metal sections keeping the precipitation and humidity in mind.

The new metal structure is covered with 18mm thick polycarbonate sheets with large overhangs, which keeps the frames intact from direct water contact. Multi-colour LED light has been provided for occasional use. Also, mostly white and grey colour schemes used to maximize the light in the same area for walls, floors and ceiling. Polycarbonate sheets are also mainly used in public areas for ceiling transparency, which provides natural light and reduces the electricity requirement for the site. Also provided with panoramic view at night. Main public interactions areas are designed with a large opening for easy airflow and ventilation. Large garden space provided just near the connecting passage. Where drain and rainwater used to maintain the green belt, which also acts as a buffer zone between rail tracks and main booking office.

Aesthetic: Lonavala city has huge history from its establishment by Yadav dynasty until Maratha dynasty. Buddhist caves at Karla and bhaje have great historical and architectural influence over Lonavala region and in tourism development. While redesigning the Lonavala railway station the historical importance of Buddhist caves is kept in mind. Recreating essential elements as aesthetic and structural from historic cave to a modern structure.

Its arrangement consisting of nave and side aisles each pillar has a tall base and octagonal shaft and ornamented capital. The entrance has been designed keeping the bhaje and Karla cave in mind and tried to recreate the basic an esthetical shapes. Entrance façade is a representation of huge mountain walls of bhaje, Karla caves also the size, and shape is kept in mind to achieve the grandness.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com