Scroll to Top

Residence for Three Generations In Bengaluru By Architect Bindi Saolapurkar

By admin / Published on Monday, 04 Feb 2019 17:25 PM / No Comments / 127 views

Residence for Three Generations In Bengaluru By Architect Bindi Saolapurkar

Brick as a material has innumerable design possibilities to offer in the built form,   functionally, structurally, aesthetically and climatically. It never fails to captivate and inspire the designer in every area of its use, and faithfully tickles the sensibility with its unique and striking aesthetic.  The possibilities with brick are endless!

Residence for Three Generations In Bengaluru By Architect Bindi Saolapurkar
Residence for Three Generations In Bengaluru By Architect Bindi Saolapurkar

In the residence designed by Ar. Bindi Saolapurkar, these possibilities have been explored in many ways. The house displays the geometry of lines between exposed concrete in its structure and exposed brick both complementing each other. For the external walls, hollow brick has used in combination with table mould brick in Flemish bond to create a composite masonry in    such a way that inner surfaces could be plastered and chased for housing electrical conduits, while outer surfaces create a fine finish and proportion of the un plastered hollow brick creates its own striking aesthetic with recessed pointing to highlight the edges of brick and enhance  sciography  in the  joints. The Flemish bond adds to the interest and horizontal courses of the surface change to vertical bricks on edge at cill and lintel levels punctuating the surface with an ornamental effect. The rich earthy color of the exposed brick surface is complemented in its grace__ by the structural member of buildings also un-plastered and exposed, to continue the vocabulary.

Hollow brick of the outer surface help keep building cool due to air pockets in hollow of the bricks. The Aesthetic of exposed brick and concrete is carried inside the home with the ceilings and  columns kept un-plastered and with various motifs etched into concrete to create beautiful patterns made out during the centering stage of the building. To create a variety inside, the continuity in the exposed surface of concrete roof is punctual by use of Balliapatnam clay blocks and   beam roof. It gives the ceiling a stunning aesthetic of its own and a geometrical appeal without losing out from the overall vocabulary. The scale of spaces in the home has been kept very ‘human’ to complement the “earthiness” of materials used. The internal scale is also used to create dramatic effects by introducing double height ceilings. And adding to the element of surprise are skylights punctuated in roofs at landing of the staircase which creates of play of   constantly changing light with the movement of the sun over the roof.

The play of light changes frame a glow in the morning to a bright splash in the afternoon and to a  glow of the evening as the sun moves over the skylight. The Skylight being located in the double height allows warm air to rise and escape and the large openings of the building, judiciously positioned,  Allow cool air to waft in keeping the home cool by the ‘venturi effect’.

All finishes in buildings – flooring   in Kota stone with inlay in golden yellow Jaisalmer stone complement the aesthetic and language of the brick to the elements in an orchestra ! The exposed brick in the buildings is not something cosmetic but rather intrinsic and forms the true character of the house. Exposed   brick work fenestrates  building. The finely dressed granite stone is used in lower portion of the   building to protect the brickwork from damage and blends with the elements of exposed brick and concrete when seen together, blend harmoniously as earthy materials in terms of color, texture and characters. Both have their own aesthetic qualities and heighten the overall effect in bringing down the scale of the building. The use of stone in one third   ( lower ) portion of building reduces the appearances of “_tallness” of building which otherwise would change the scale, due to its three floors. The balconies on either side in the eastern elevation of the building create shaded areas that glorify the lights shade drama  of the architecture.

Ecologically the building is a green design where in:

  1. No lights and fans required during day time due to excellent natural light through windows and skylights.
  2. Heat gain by building is much reduced by use of hollow bricks on the external surface.
  3. Composite masonry allows all conveniences of a usual  building from the inside.
  4. The Kota stone used in flooring is a “cool material”  and not harshly   reflective on eyes as is white marble.
  5. The Use of “China mosaic “on terrace reflects heat away and acts as good water resistant surface.
  6. Rain water is used for ground water recharges with recharge pits within periphery of the building
  7. Minimum use of walls inside building has generated free space allowing  multiple use and adds to the aesthetic and light distribution.
  8. Thus, the home stands out in its immediate surroundings _ as an aesthetic landmark and as an eco friendly building.

In scale, it accomplishes three floors into an   overall   height of two floors as compared to other buildings of three storeys. The brick is the aesthetic of the building and its ornament   too!  The building needs no “add on” features that are later imposed on elevations. The thoughtful design of exposed brick work creatively orchestrated with exposed concrete and granite stone elements creates a statement in favor of the “aesthetic of the brick”. The building successfully has brought out the inherent aesthetic in a material that is BRICK – as its intrinsic quality.

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *