Scroll to Top

Stairs Spiral around the Perimeter of ATAH’s Glazed Heli-Stage Art Space

By admin / Published on Friday, 26 Oct 2018 17:06 PM / No Comments / 62 views

Stairs Spiral around the Perimeter of ATAH’s Glazed Heli-Stage Art Space

Shanghai-based studio ATAH’s arts centre, founded by architects Guang Xu and Lilas Wang designed the Heli-stage as the centerpiece of a commercial complex called the China Textile Centre (CTC), which comprises a mix of artistic and commercial spaces at the heart of the Keqiao Science City. Built in the Chinese city of Shaoxing it appears to be a glazed cylinder intersected by a spiraling walkway that doubles as a stage. The architecture firm ATAH was responsible for the master plan and all design phases of the CTC, which incorporates a shopping mall, offices and serviced apartments connected by a new streetscape.

Stairs Spiral around the Perimeter of ATAH's Glazed Heli-Stage Art Space
Stairs Spiral around the Perimeter of ATAH’s Glazed Heli-Stage Art Space

The design concept involves a spiral form blurring the boundary between floors, therefore connecting the exterior space with the interior, creating a continuous exhibition space. A staircase that follows the perimeter of the cylindrical structure rises from the ground that gradually connects with the other levels. This outer circulation space is used for artistic performances and is visible from across the surrounding plaza. Due to its strategic location to the south of the Yangtze River Delta, Keqiao is one of the world’s largest and most important hubs for the production, trade, and distribution of textiles.

The Heli-stage’s prominent location at the main entrance to the newly developed project demanded a unique and stand-out structure.ATAH responded with a design that appears to draw visitors towards it because of the vortex-like layout of the surrounding landscaping. Its cylindrical shape is carved by a spiraling opening to reveal a circulation core that extends up through the center of the building.

The construction process

The building’s main structure is provided by a steel core that contains a central air well and an elevator. A space frame connected to a suspension cable ensures the horizontal floors remain column free. The changing geometry of the staircase from the first to the third floor is directly tangential to the structural steel core while horizontal steel members overhang to support the spandrel.

The Heli-stage’s external surface is wrapped in a seamless curtain wall of curved triangular double-glazed panels. This surface incorporates projection technology that can transform the building into an animated beacon displaying different patterns or graphics. The building’s internal facade comprises a single modular unit that is applied across the walls and the underside of the sweeping ceilings, where concealed lighting illuminates the banded surface. The interior design adopts the concept of weaving, using abstract design elements such as the spinning wheel. Upon entry, visitors are immersed in the architectural extravaganza of rotating, diffusing, and interweaving movement, which celebrates the space.

The building features three floors of exhibition spaces that surround the central lift core and are also accessible from the spiraling staircase. In Beijing, Penda created an auditorium for an arts center with arches and mirrors that form a surreal landscape of curving cutaways. Steven Chiltern Architects is currently building around the theatre in Wuxi surrounded by a forest of thin white columns.

Information Source: Dezeen

For more information on construction, real estate, and infrastructure news visit www.infrabuddy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *