Scroll to Top

The Tropical Zest by Ammeya Gogate and Gouri Deshpande

By admin / Published on Thursday, 29 Aug 2019 19:29 PM / Comments Off on The Tropical Zest by Ammeya Gogate and Gouri Deshpande / 81 views

The Tropical Zest by Ammeya Gogate and Gouri Deshpande

The brief given by the client was to convert one-bedroom apartment of 600 sq.ft situated on the top floor of a four-storied building into an office for a Ratanagiri based CA. The client wanted a cabin for himself, an area for his staff and clients, dedicated workstations for trainees and a small meeting room, which could be used by his staff during lunch breaks. He also wanted ample filling cabinets, space for printers, scanners etc. and a record cum storage room.

The Tropical Zest by Ammeya Gogate and Gouri Deshpande
The Tropical Zest by Ammeya Gogate and Gouri Deshpande

Approach
The office was envisaged as one large open space. It did not emulate the typical scenario of partitions and cubicles in an office. The space was divided into three zones – a public zone which is the working area of staff, trainees and a private cabin, a semipublic zone which has a meeting room with an attached breakout balcony and a private zone with a separate toilet and bathroom facility, all connected by a passage with storage on either sides. A strategically placed director’s cabin allows him the visibility and ease of access to the staff as well as the conference area.

Design Process

The property was previously developed as a residential apartment with conventional living, kitchen, dining, bedroom layout and fixed location for toilets and bathrooms. It was made to accommodate a distinct set of requirements some internal walls and the kitchen counter were removed.

The colour palette is inspired by the indigenous elements like the colours of the ocean, the grey monsoon skies, and the lush green coconut and mango trees. The splash of teal and turquoise, which is used throughout the project, brings freshness and vibrancy. The main door with the same colour palette accentuates the entry to the office.

The triangular patterns on the main door as well as in the meeting room break the monotony of the straight and parallel lines. A palette of greys and whites facilitate the natural light minimizing the need for artificial lighting, creating a fresh environment for the users as well as the visitors. Some areas were deliberately finished in wood, not only to balance the number of colours but also to emphasis a particular space.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

All the partitions, storage units, tables were stripped of any extras, (any ornamentation, handles etc) keeping it minimal and designed on the essentials of utility and ease of handling. The staff table and meeting room table are finished in white duco whereas the tables for trainees are finished in painted cement sheets to add texture. The aesthetically unpleasing split AC units were hidden inside the cabinets with vertical wooden jaali shutters. The balcony adjacent to the meeting room is covered with a pergola and toughened glass above to keep out the glare as well as the rains.

Grey and white ikat fabric, sandwiched by two glass panels further filters the light giving it an ethnic touch. By the virtue of its location, the terrace above receives plenty of sunlight except for the months of monsoon, but good enough to generate electricity for the entire office. All the lights, Fans, computers are powered by two large solar panels fixed on the terrace. The design is a conscious effort to have an efficient, vibrant and clutter-free workspace that can foster a positive environment for the users as well as the visitors.

Architects: Studio G+A
Design Team: Ar.Ammeya Gogate, Ar.Gouri Deshpande
Location: Ratnagiri, Maharashtra, India
Category: Office Interior
Area: Total area – 600 sq,ft
Project completion Year: May 2019
Photographs: Hemant Patil
About the project: Client Brief

For more updates on construction, infrastructure, real estate and allied industries visit: www.infrabuddy.com