Scroll to Top

Winding Wall of Affordable Housing in Copenhagen by Bjarke Ingels Firm

By admin / Published on Tuesday, 23 Oct 2018 10:38 AM / No Comments / 379 views

Winding Wall of Affordable Housing in Copenhagen by Bjarke Ingels’ Firm. BIG designed a five-story building for Danish non-profit housing association Lejerbo, a company whose vision was developed by urban designer Jan Gehl. It created 66 new homes for low-income residents ranging between 60 to 115 sq mt in the area. Each one has 3.5-metre-high ceilings, full-height windows, and south-facing balconies.

Winding Wall of Affordable Housing in Copenhagen by Bjarke Ingels Firm
Winding Wall of Affordable Housing in Copenhagen by Bjarke Ingels Firm

Bjarke Ingels’ firm has completed Dortheavej Residence, an affordable housing development in Copenhagen made up of prefabricated modules stacked on top of one another. The building takes the form of a ‘winding wall’, designed by the architects to resemble a chequerboard. The southern side of the apartments is fronted with floor-to-ceiling glazing and alternating balconies, while the northern facade is designed to look like a pattern of solid and void. The curve of the building creates a natural entrance plaza facing the street. At its base, a trio of large openings – each the size of one prefabricated module –create passageways through to a large secluded garden beyond. The characteristic chequered pattern of Dortheavej is based on a singular prefabricated structure, which has its main office in Copenhagen, as well as studios in New York and London.

Conceived as a porous wall, the building gently curves in the center, creating space for a public plaza towards the street on the south side and an intimate green courtyard towards the north. On the street level, the building opens up to allow the residents and public to pass seamlessly into the courtyard. Dortheavej Residence is located in northwest Copenhagen, an area that BIG describes as being characterised by industrial buildings from the 1930s, 40s, and 50s. To fit in, BIG chose a simple materials palette of light wood and unfinished concrete. On the sunny south side, balconies retract and add depth to the facade while on the northern side the facade is even. Long wooden planks cover the facade on all sides, highlighting the modules and alternating to accentuate the chequered pattern.  Bjarke Ingels studio has completed a variety of housing projects, ranging from the celebrated eight House with its sloping walkways, to the huge triangular VIA 57 West tower in New York. It has also been recognised, awarded for the exceptional housing project by the Danish Association of Architects.

Information Source: Dezeen.

For more information on construction, real estate, and infrastructure news visit: www. infrabuddy.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *